Geïntegreerde screens

Heb ik een vergunning nodig voor een tuinkamer of woonuitbreiding?

Moet ik een vergunning aanvragen of niet?

Een vergunning is altijd noodzakelijk bij het uitbreiden van een woning. Voor het aanbouwen van een veranda aan je bestaande woning is een aanvraag vereist. In sommige gevallen is een meldingsplicht voldoende. Als dit niet het geval is, dien je een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen, dat is dan via een eenvoudige of uitgebreide dossiersamenstelling.

Meldingsplicht?

Vaak kan je gebruikmaken van een meldingsplicht, maar hiervoor moeten enkele basisvoorwaarden worden vervuld:

  • Per woning mag je maximaal 40 m² aan bijgebouwen toevoegen. Hierbij worden veranda’s en bijkeukens meegerekend bij het bepalen van deze maximale oppervlakte.
  • Aangebouwde bijgebouwen mogen niet hoger zijn dan 4 m.
  • Indien de veranda tegen een aangrenzend pand is opgetrokken, is het toegestaan dat deze tot aan de perceelsgrens reikt, op voorwaarde dat de bestaande scheidingsmuur onveranderd blijft. De bouwdiepte van de veranda mag echter niet groter zijn dan de bouwdiepte van het aangrenzende gebouw.
  • Ze mogen de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen.
  • In de zijtuin moeten ze minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven, in de achtertuin minstens 2 meter.

 

Er is geen architect nodig wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan en er geen stabiliteitswerkzaamheden nodig zijn. In dit geval kan je gebruikmaken van de melding zonder medewerking van een architect. Een architect is niet vereist als de veranda:

  • kleiner is dan 40 m²
  • een nokhoogte heeft van maximaal 4,5 m
  • een kroonlijsthoogte heeft die beperkt is tot 3 m
  • uit minstens 75% glas bestaat

 

Er is wel een architect nodig wanneer stabiliteitswerken nodig zijn. Daarnaast mogen de uit te voeren werkzaamheden geen oplossing bieden voor een constructieprobleem of de stabiliteit van aangrenzende woningen wijzigen.

 

Download onze brochure

In deze brochure schetsen we alvast een beeld van wat we voor jou kunnen realiseren. Laat je inspireren door de projecten die we al realiseerden.

Bezoek de showroom

Ontdek onze oplossing in de showroom van Greenhouse Veranda’s in Genk. Of neem contact op en we helpen je graag verder.

Bouwwerken

(VER)BOUWPLANNEN ?

Sta je voor een verbouwingsproject en weet je niet precies waar te beginnen? Geen zorgen, wij zijn er om te helpen! We denken graag met je mee over de beste aanpak voor jouw renovatie. 

Download de brochure

Brochure formulier
Naam
Naam

Bouwverlof

Wegens het bouwverlof zijn wij gesloten van vrijdag 19/07/24 (12u00) t.e.m. maandag 19/08/24.